среда, 4. март 2015.



Pre svega, pozdrav svim ljudima koji posecuju ovaj blog, onima koji su tu da pomognu i onima koji su tu da zatraze pomoc.Celokupna svrha ovog bloga jeste edukovanje,kako vezbati i kako se rade pojedine vezbe kako bi ste dobili zeljeni rezultat.Najgore sto mozete uraditi je da se prisiljavate na nesto. Medjutim, motivacija nije isto sto i prisila. Naucite kako da uzivate u vezbanju svaki put.
Ako ste pocetnik trudite se da se ne preforsirate.
O hrani ne mislite mnogo. Jedite zdravo, ali bez mnostva slatkisa, masnoca i brze hrane.
Dobra duga setnja po cistom vazduhu moze biti mnogo efikasnija. Samo se trudite da ste što cesce u pokretu, da ste u nekoj aktivnosti.


Zasto trenirate

Podsecajte se zasto ste se odlucili da budete aktivniji. Podsetite se zasto je to dobro. Najbolje to znaju ljudi koji su uspeli da smrsaju i da se aktiviraju. Osecali su se puni energije, ociscenog organizma, laksi, zdraviji, manje podlozni prehladama. O dobrobitima fizicke aktivnosti ne moramo opsirno govoriti i to vam može biti motivacija. Mislite na to kako cete biti zdraviji, imati bolje oblikovano telo, izgubiti konacno one kilograme viska, a mozda i ponovo videti one trbusnjake o kojima ste sanjali.
Istog momenta kada osetite da vam je vezbanje mrska obaveza to je alarm za promenu.

Muzika


Na emocije muzika utice odlicno, pa je zato dobro da je iskoristite kao motivaciju. Ako ste celi dan radili i osecate onaj psihicki umor, probuditi se mozete muzikom. Vremenom cete tu muziku poceti vezati uz osecaj rasterecenosti i povratka psihicke snage kada stavite slusalice i krenete na trcanje stazom u naselju. Pustite muziku koju inače slusate kada vezbate i ona ce vas “pogurati” na aktivnost. Slusajte muziku uz zagrejavanje ili kada se spremate za vezbanje, trcnje, setnju…

Ucestalost treninga

Raditi preko cetiri anaerobna treninga nedeljno i ocekivati napredak nije sasvim realno. Jednostavno, bez upotrebe stimulativnih sredstava pa makar koristili i svu mogucu suplementaciju, telo ne moze da izdrzi. Svako ko misli drugacije verovatno i ne zna da trenira. Pravilo u anaerobnom treningu je da volumen i intenzitet ne idu zajedno. Vec godinama je tendencija u svetu izvodjenje sto kraceg treninga uz maksimalan intentzitet. Tri puta nedeljno je idealno za neki pocetni i srednji nivo pripremljenosti dok bi cetiri puta bilo najbolje za neke naprednije.Kako ce treninzi biti rasporedjeni moze biti individualna stvar a treba reci recimo da vrhunski sportisti rade istu misicnu partiju na svakih 5-7 dana.To dovoljno govori o tome koliko obicni vezbaci grese misleci da vise znaci i bolje.

Iztezanje pre treninga

Ponovo jedan od najucestalijih mitova - pre vezbanja obavezno se istegnite. Ovo nije i ne moze biti potpuno dobra praksa jer su brojna novija istrazivanja pokazala da istezanje pred trening smanjuje izdrzljivost. S druge strane uvek je vazno zagrejati se kako bi izbegli mogucnosti povreda, pa se zato preporucuju ostali nacini pripreme pred trening poput kratkih istrcavanja i slicno.

Нема коментара:

Постави коментар