Jedu samo voce i povrce, a dizu 140 iz bendza!
U Nemackoj postoji udruzenje bodibildera vegana. Oni ne jedu meso, mlecne proizvode, jaja, ribu... i ne samo da nisu slabasni, već se bave bodibildingom i pauverliftingom. I to uspesno!
Vegan Strength Germany (VSG) je udruzenje momaka, koji iz ljubavi prema zivotinjama ne jedu nista sto je zivotinjskog porekla. Aleksander Dargac, lekar i clan tima VSG, osvojio je 2005. cak i titulu svetskog sampiona u naturalnom bodibildingu, u fitnes kategoriji. Tu su jos i Jakob, Tobi, Oli, Marko, Tom i Fluej - momak koji svojim izgledom iznenadjuje mnoge zaklete "mesozdere".
On je vegan vec cetiri godine, a vegetarijanac od seste godine zivota, tako da tvrdi da su svi njegovi misici "biljnog" porekla. Ova momcina, koja radi cucanj sa 200, mrtvo dizanje sa 240, a iz benča dize 140 kilograma, kaze cak i da ima odredjene prednosti u odnosu na "kolege" koji jedu zivotinjske proizvode.
Celerom protiv leukemije
Prirodni flavonoid apigenin, kojeg sadrzi celer, persun, crno vino, paradajz sos, moze da spreci leukemiju, pokazuju istrazivanja. Nazalost, kad leukemija uzme maha, apigenin moze da smanji efikasnost koja pruza hemoterapija.
Postavljeno: 13.03.2011
|
Ren - odlican za zdravlje
Od rena se prave cajevi, sirupi, obloge... To je jedan od najzdravijih zacina jer ima jako antibiotsko delovanje, pomaze protiv umora, cisti organizam, ubrzava metabolizam i cirkulaciju.
Postavljeno: 13.03.2011 |
Brusnica je saveznik u borbi protiv bolesti
Brusnica je ukusno voće poreklom iz Amerike, ali i namirnica visestruko korisna za zdravlje. Zahvaljujući brojnim korisnim materijama koje organizam stite od raznih bolesti, ovo voće zaokuplja sve veću paznju strucnjaka.
Postavljeno: 13.03.2011 |
Kiseli kupus je hrana i lek
Kupus potice od samonikle biljke, poreklom sa priobalja Mediterana. Iako se po njegovom ukusu ne bi reklo, osnovni sastojak ovog povrca je vitamin C. Ovo povrce sadrzi i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvozdja, vitamina B kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala.
Postavljeno: 13.03.2011 |
Cvekla, najlekovitije povrce
Za cveklu kazu da je u stanju da popravi vecinu toga sto je u organizmu pokvareno. Poreklom sa obala Sredozemlja uspela je da na sebe privuce paznju jos kod starih naroda, koji su shvatili da im ona pomaze kod mnogih bolesti. Danas se cvekla smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se lako vari, u sebi sadrzi najsiru lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, a dokazano je da ona spada u antikancerogene biljke. Osim toga, potvrđena je i njena zdravstvena delotvornost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja
Brokoli, odlican za oči i kozu
Vredni antioksidansi koji stite od hronicnih bolesti, kao sto su degeneracija makule, rak i kardiovaskularne bolesti, otkriveni su i u brokoli. Rec je o vaznim karotenoidima, luteinu i zeaksantinu.
Postavljeno: 13.03.2011
|
Pitomi kesten za bubrezne i srcane bolesnike
Do sada se znalo da je pitomi kesten vrlo delotvoran u lecenju upaljenih vena, a s obzirom na to da u sebi sadrzi malo natrijuma, preporucuje se u ishrani bubreznih i kardiovaskularnih obolenja.
Postavljeno: 13.03.2011
|
Tibetanska gljiva
Lekovita tibetanska gljiva je veoma retka gljiva iz Indije. Poslednjih godina je ispitivana u Nemackoj i mnogi strucnjaci se slazu da daje dobre rezultate u prevenciji i ocuvanju zdravlja. Gljivu su odgajili tibetanski monasi.
Postavljeno: 13.03.2011 |
Grejpfrut pomaze u lecenju
Grejpfrut povecava apsorpciju lekova i pomaze u smanjenju upotrebe skupih i toksicnih preparata, pokazala su najnovija istrazivanja naucnika.
Postavljeno: 13.03.2011 |
Suseno voce da, grickalice ne
Najbolje je suvo voce jesti za dorucak, uz solju caja ili jogurta. Dobro je i za uzinu, ali nikako za veceru, ili kao poslasticu nakon rucka. Suvi plodovi su puni secera i kalorija, a usporavaju varenje hrane.
Suvo voce je vrlo zdrava hrana jer su sve hranljive materije visestruko koncentrisane, dok se energetska vrednost povecava izmedju sest i deset puta, zavisno od vrste.
Suvo voce je skladiste kalijuma i magnezijuma. U sto grama suvog voca prosecno ima od 600 do 800 miligrama kalijuma, a u suvim kajsijama cak 1.370. U sto grama suvih banana još vise – 1.490 miligrama. Suvo voce ima i zavidnu kolicinu gvozdja, a predstavlja i savrseni antioksidansni koktel, sa vitaminima C, E i beta-karotenom.
Pogledajte sest dobrih razloga da cesce uzivate u ukusnom kikirikiju
Odlicno se uklapa u poslastice, savrsen je uz omiljeni film i nezaobilazan je uz sportska desavanja, ali kikiriki je i vise od toga. Pogledajte koja su i lekovita svojstva ove ukusne namirnice.
Snizava holesterol. Iako spada u namirnice sa visokim sadrzajem masti i kalorija, brojne studije su pokazale da kikiriki zapravo moze delovati preventivno na srcana oboljenja i sniziti holesterol i trigliceride, i to bez povecanja telesne tezine.
Regulise nivo secera u krvi. Istrazivanje objavljeno u strucnom casopisu British Journal of Nutrition, pokazalo je da puter od kikirikija ili kikiriki moze odrzati stabilan nivo secera u krvi tokom dana, ako ste ove namirnice uzeli za dorucak. Ovaj pozitivan efekat nece izostati ni ako kasnije u toku dana pojedete rucak bogat ugljenim hidratima.
Smanjuje apetit. Spomenuto istrazivanje je pokazalo da kikiriki takodje i smanjuje apetit, ali i utice na povecano lucenje hormona PYY koji izaziva osecaj sitosti.
Sadrzi "dobre" masti. Pored toga sto pozitivno utice na gubitak suvisnih kilograma, kikiriki je namirnica bogata takozvanim "dobrim" mastima, koje pozitivno uticu na zdravlje srca, ali i celokupno zdravlje.
Povecava koncentraciju i sposobnost pamcenja. Kikiriki sadrzi dosta vitamina B3, niacina, koji je, pored brojnih lekovitih svojstava, poznat i po tome sto pomaze normalno funkcionisanje mozga i povećava sposobnost pamcenja, odnosno memorije.
Sadrze lekovite nutritijente. U svakom zrnu kikirikija se nalazi mnogo hranljivih sastojaka, koji deluju pozitivno na vas imunitet i opste zdravlje. Kikiriki sadrzi jedinstvene bioaktivne sastojke koji deluju kao antioksidanti i deluju preventivno na mnoge bolesti. Bogat je vitaminima B1 i B3, E, magnezijumom, cinkom, gvozdjem, kalcijumom, manganom...
Banane sadrze tri vrste secera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija cini da osecaj sitosti dugo traje.
Istrazivanja su pokazala da su samo dve banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog cudesnog voca.
Sudeci prema rezultatima nedavnog istrazivanja sprovedenog medju osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se moze koristiti i kao lek. Za ovo je zasluzan protein triptofan, koji telo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon srece i zadovoljstva. Sledeci put kada vas bude mucio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, vec radije pojedite ovo fantasticno voce.
Suvo voce je skladiste kalijuma i magnezijuma. U sto grama suvog voca prosecno ima od 600 do 800 miligrama kalijuma, a u suvim kajsijama cak 1.370. U sto grama suvih banana još vise – 1.490 miligrama. Suvo voce ima i zavidnu kolicinu gvozdja, a predstavlja i savrseni antioksidansni koktel, sa vitaminima C, E i beta-karotenom.
Pogledajte sest dobrih razloga da cesce uzivate u ukusnom kikirikiju
Odlicno se uklapa u poslastice, savrsen je uz omiljeni film i nezaobilazan je uz sportska desavanja, ali kikiriki je i vise od toga. Pogledajte koja su i lekovita svojstva ove ukusne namirnice.
Snizava holesterol. Iako spada u namirnice sa visokim sadrzajem masti i kalorija, brojne studije su pokazale da kikiriki zapravo moze delovati preventivno na srcana oboljenja i sniziti holesterol i trigliceride, i to bez povecanja telesne tezine.
Regulise nivo secera u krvi. Istrazivanje objavljeno u strucnom casopisu British Journal of Nutrition, pokazalo je da puter od kikirikija ili kikiriki moze odrzati stabilan nivo secera u krvi tokom dana, ako ste ove namirnice uzeli za dorucak. Ovaj pozitivan efekat nece izostati ni ako kasnije u toku dana pojedete rucak bogat ugljenim hidratima.
Smanjuje apetit. Spomenuto istrazivanje je pokazalo da kikiriki takodje i smanjuje apetit, ali i utice na povecano lucenje hormona PYY koji izaziva osecaj sitosti.
Sadrzi "dobre" masti. Pored toga sto pozitivno utice na gubitak suvisnih kilograma, kikiriki je namirnica bogata takozvanim "dobrim" mastima, koje pozitivno uticu na zdravlje srca, ali i celokupno zdravlje.
Povecava koncentraciju i sposobnost pamcenja. Kikiriki sadrzi dosta vitamina B3, niacina, koji je, pored brojnih lekovitih svojstava, poznat i po tome sto pomaze normalno funkcionisanje mozga i povećava sposobnost pamcenja, odnosno memorije.
Sadrze lekovite nutritijente. U svakom zrnu kikirikija se nalazi mnogo hranljivih sastojaka, koji deluju pozitivno na vas imunitet i opste zdravlje. Kikiriki sadrzi jedinstvene bioaktivne sastojke koji deluju kao antioksidanti i deluju preventivno na mnoge bolesti. Bogat je vitaminima B1 i B3, E, magnezijumom, cinkom, gvozdjem, kalcijumom, manganom...